5-2 dieten en stävan mot balans i en frossande kosthållning ?

5- 2 dieten kan ses som ett försök  att skapa balans i vår tids överkonsumtion av tung fet och snabb/ söt  mat. Balans är nyckeln till att energi alstras istället för att förbruka sig själv.

Kinesisk örtmedicin bygger på kunskap om matens påverkan på kroppens organ. I tusentals år har kinesiska doktorer observerat, kartlagt och dokumentera vilken mat som gör vad med oss. Vi här i väst provar oss fram med t.ex LCHF och 5-2 dieter. Det forskas och förs debatt , men om vi bara vände oss till den kinesiska kunskapen skulle vi finna att där finns de flesta svaren på våra frågor. Kinesisk kostlära och örtmedicin  inte bara förebygger , utan botar svåra och kroniska sjukdomar.

Frågan uppstår ofta  – Vad kan jag göra via kosten för att förbättra mina förutsättningar att bli frisk- bli gravid – må bättre – gå ner i vikt.

Balans – Yin och Yang.

Yin är våta och fuktiga livsmedel Yang är torra och skarpa livsmedel. Yin kyler ner kroppen och hämmar aktivitet. Yang hettar upp och skapar aktivitet.

En del mat kan vi bara genom att känna efter, veta om de är yin eller yang.  Alkohol , chili , kaffe ger en direkt upplevelse av värme eller aktivitet, klassas därför som yang. Gurka, yogurth, melon svalkar,  tynger och klassas som yin.

I balans alstras maximalt av energi genom lagom  intag av föda. En väl balanserad kost gör att du blir nöjd , har den energi du behöver och går inte upp i vikt.

En kall råkostsallad innehåller ju inte mycket energi eller fett och är ofta därför  ett val om man vill hålla vikten. Men det är inte ett balanserat val , salladen är bara yin vilket hämmar aktivitet  (ämnesomsättning).

Upptaget av innehållet i salladen skulle varit mycket bättre om grönsakerna var tillagade i en soppa med lite proteiner som tex fisk nudlar och nötter. Måltiden skulle innehålla både yin och yang i form av vätskor och torrare substanser som nötter. Proteiner ( yang) och kolhydrater ( yin) samt värme för att hjälpa kroppen med upptaget av näringsinnehållet.

En väl balanserad måltid gör att vi blir in i märgen tillfreds och behovet av att ”små äta” inte  uppstår.

Ett sötsug uppstår av energibrist , kroppen signalerar behov av energitillskott , och snabba kolhyderater är vad vi blir sugna på. Dessa höjer snabbt  blodsockret och vi orkar ett tag till.  Det är bara det, att det är en obalanserad berg och dal bana som skapar en ond cirkel av trötthet som i sin tur gör att vi vill missbruka snabba kolhydrater för att orka med .

Omfamna och skapa dina kostvanor från flera dimensioner, inte bara innehållet av näringsämnen.

Yang hjälper upptag av yin och yin hjälper upptag av yang .  Låt måltiderna innehålla en balans av hårt /mjukt ,  växt / djur , kryddat / milt , torrt / blött  och värmen d.v.s tillagning för upptaget av näringen.  Kombinationen av dessa kriterier hjälper att stabilisera blodsockret vilket är nyckeln till god stabil energi.